Myter om soya
Gæste blogindlæg af Camilla McBride
Hvad er det lige der er med soya?
& hvorfor er det der findes så meget forskellig og i nogle tilfælde, modsigende påstande omkring soya?
Det er vidst ingen hemmelighed at hele veganer livstilen, ikke bare er en trend, men er kommet for at blive. Der er også flere og flere danskere der blot søger alternativer til en kødfri dag.
Det har altså gjort at efterspørgslen på soya og soya baseret produkter, er eksploderet og nye produkter dukker op hele tiden.
Samtidig er folk også blevet meget mere bevidste om hvad det egentlig er, de putter i munden. Det har så ført til en masse myter, påstande og misinformation om soya og dens egenskaber.
Måske har du hørt nogle af disse? Måske stoler du fuldt og fast på det, du har hørt eller læst? - og det forstår jeg udmærket godt! - For hvorfor skulle du ikke også stole på det?
Uanset hvad, så er det meget forvirrende og frustrerende som forbruger - For hvad skal man tro på? Og er der i virkeligheden en grund til at bekymre sig?
Hvad er soya egentlig?
Soyabønnen er en bælgfrugt der er i familie med kikærter, kidneybønner og linser. Bælgfrugter er rige på kilder til bl.a. protein, jern, calcium, magnesium, B-vitaminer og kostfibre.
Soyabønnen kan spises i din naturlig, umodne form, som vi også kender som edamamebønnen - du kan også få dem i en tørret form.
Desuden er soyabønnen, med sine 36 gram protein pr. 100 gram, den mest proteinholdige fødevarer i verden!
Så helt overordnet er soyabønnen altså en super næringsrig og sundhedsfremmende fødevare.
Men trods dette, så vrimler det altså med forskellige negative påstande om soya og dens egenskaber.
Påstande om soya
"Soyaprodukter er baseret på genmodificerede soyabønner"
Først og fremmeste så skal alle fødevarer med genmodificerede ingredienser mærkes, så det tydeligt fremgår på pakning eller ingredienslisten!
Personligt har jeg aldrig selv stødt på et GMO produkt her i Danmark, heller ikke af soya. På verdensplan ser vi typisk genmodificeret soya gå primært til dyrefoder.
Læs mere om GMO her (https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genmodificerede-f%C3%B8devarer.aspx)
"Soya øger din risiko for at få brystkræft"
Denne påstand er opstået af en forveksling af planteøstrogen og det kvindelig kønshormon østrogen.
MEN forskning omkring brystkræft og soya har konsekvent vist, at der intet er at bekymre sig om! - men tværtimod viser at soya muligvis kunne have en positiv effekt overfor brystkræft…
Læs mere om forskningen her: (https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html)
"Soya indeholder hormoner og er hormonforstyrrende"
Denne påstand må og skal aflives på stedet!
Soya indeholder absolut ingen former for hormoner! Det bliver endda brugt til modermælkserstatning.
Derudover findes der heller inden evidens for at soya eller planteøstrogener fører til hormonelle ændringer hos mennesker.
Der findes desværre mange flere myter og påstande om soya, hvilket jeg synes er utrolig ærgerligt!
Særligt fordi de fleste danskere nok vil opleve store sundhedsmæssige fordele ved at reducere sit kødforbrug til fordel for bælgfrugter - og særligt soyabønnen! - Da soya er fuldstændig fri for kolesterol, hæmjern og salt er det en sund og ideel erstatning for kød.
Tak fordi du læste med!
Camilla McBride
Efterlad en kommentar