Fedt | Mættet eller umættet, hvad skal man vælge | Greenos
Fedt - hvad skal man vælge og hvad er sundest?

Fedt - hvad skal man vælge og hvad er sundest?

I Danmark har vi i rigtig mange år, været utrolig fedt forskrækket! 

I virkeligheden er mange det nok endnu.

I mellemtiden er udvalget af fedtstoffer i supermarkederne eksploderet - Så hvad skal man vælge? Hvad er sundest? Og behøver vi i virkeligheden at være så fedtforskrækket?

Nej, der er ingen grund til at være bange for fedt.

Det er jo sådan, at vi faktisk skal bruge en hel del fedt, for at kroppen fungerer. En god huskeregel er 1/3 af den energi vi skal have, skal komme fra fedt.

Vi bruger blandt andet fedtet til at kunne optage de fedtopløslige vitaminer, og så skal vi jo altså have noget fedt under huden - ellers ville vi bruge alt hvor meget energi på at holde os varme. På samme måde som den perfekte fedt- og lakbehandling af bilen beskytter bilen mod rust og skader, assisterer det sunde fedt også huden ved at beskytte huden mod frie radikaler. På den måde nedbrydes cellerne i huden langsommere og mere naturligt, end hvis ens kost ikke består af sunde fedtstoffer.


Vi deler fedt op i 3 kategorier.

Det handler nemlig om molekylesammensætningen. Det vil jeg dog spare dig for i denne omgang, og blot fortælle dig hvad det går ud på.

1. Mættet fedt: kan vi blandt andet kende på den faste konsistens ved stuetemperatur. Det er f.eks. smør, stege margarine og kokosolie. Men også fedtet i animalske fødevare, som mejeri og kød er mættet fedt.

Kokosolie har de sidste mange år blevet glorificeret, og påstande om at det bl.a. skulle være slankende, florerede vidt og bredt.

Men sandheden er at kokosolie bestemt ikke er slankende. Tværtimod så er det fyldt med kalorier og mætter rigtig dårligt!

Det betyder dog ikke at der er noget galt med kokosolie. Du skal blot være klar over at kokosolie er mættet fedt, og bør spises med måde - ligesom alt andet.

2. Enkelt umættet fedt: er typisk flydende ved stuetemperatur og findes primært i planter. F.eks. rapsolie, avokado, nødder og kerner.

3. Flerumættet fedt: findes blandt andet i form af 2 essentielle fedtsyre, som kroppen ikke kan danne selv og derfor er vigtige at tilføje gennem sin kost.
Det er omega-3 og omega-6. Se vores veganske kosttilskud HER

Omega-3 findes ofte i fisk, men som evt. ny veganer er du bedst dækket med et tilskud, da fisken ikke indgår i en vegansk kost. Det skal dog nævnes at mange på en vegansk kost ikke nødvendigvis behøver et kosttilskud af Omega-3, da man også kan få dækket sit behov igennem f.eks. hørfrø.

Omega-6 findes blandet andet, i nødder, avokado og planteolier. Så det burde for de fleste veganere, ikke være en udfordring at få dækket.


Godt og dårligt fedt?

Generelt skal vi jo have lidt af det hele, og det kommer bestemt også an på hvad man ellers spiser!

Men vi danskere er utrolige gode til at spise rigtig meget af det mættet fedt, og ikke så meget af de flerumættet.

Så hvis man vil prøve at bevæge sig i en sundere retning, er dét måske et sted at starte.

Hvorfor er de umættet så, bedre eller sundere, end de mættet spørger du måske?

Det er de, fordi det mættet fedt er forbundet med en stigning af kolesterol i blodet, som på længere sigt kan føre til f.eks. hjerte-kar-sygdomme

De enkelt- og flerumættet, er derimod med til at sænke niveauet af kolesterol i blodet og spiller også en rolle i forhold til at styrke vores immunforsvar og vores hjerne funktion.

Så begræns dit indtag af mættet fedt og sørg for at få fedt fra sunde og naturlige kilder.

Gæste blogindlæg af:
Camilla McBride (Stud. Int. Nutrition & Health)

Find vores udvalg af planteolier HER

Forrige indlæg Gærflager - Vegansk erstatning for ost!
Næste indlæg Køderstatning - Hvilke veganske kødalternativer findes der?

Efterlad en kommentar

Kommentar bliver gennemgået til godkendelse

* Skal udfyldes

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods