Vegansk ost?
En af de mest spændende udviklinger indenfor plantebaseret madlavning er fremkomsten af vegansk ost. Vegansk ost er en velsmagende og overraskende autentisk erstatning for traditionel ost, der er fremstillet uden brug af animalske produkter, men som der i de fleste tilfælde dog kan bruges på nøjagtig samme måde som animalsk ost.
De fleste typer af vegansk ost er hovedsageligt lavet af en form for planteolie, gærflager og forskellige typer af krydderblandinger, afhængigt af, hvilken type smag, konsistens og tekstur, som osten skal efterligne. Det gælder nemlig nu, at det veganske ost, der i dag forhandles, ikke længere er begrænset til bare én smagsvariant, men derimod til lige så mange varianter og konsistenser som man kender det fra traditionel ost, lige fra mild og cremet og til intens og ’osteagtig’ – der er ost for enhver smag, og det betyder heldigvis, at ingen, der vælger at leve plantebaseret, skal gå på kompromis med deres værdier for at nyde de samme smagsoplevelser og favoritretter med ost som dem, der ikke har fravalgt mælkeost.Hvorfor vælge vegansk ost?
Der kan være flere årsager til, at man vælger vegansk ost fremfor traditionel animalsk ost, og vi ser sågar jævnligt, at folk, der ikke lever vegansk, sommetider alligevel vælger det veganske ostealternativ over den traditionelle type.
Ved vegansk ost kan der være sundhedsmæssige fordele at hente, da ostetyperne udelukkende er lavet af plantebaserede ingredienser og derfor ofte er lavere i mættet fedt og kolesterol sammenlignet med mejeribaseret ost. Derudover indeholder de veganske varianter som oftest ingen laktose, hvilket gør dem særdeles velegnet til personer med laktoseintolerance eller mælkeallergi.
Hvad kan man bruge vegansk ost til?
Spørgsmålet her er nok nærmere, hvad man ikke kan bruge det til: Vegansk ost kan nemlig i vid udstrækning bruges på samme måde som animalsk ost, og der fungerer ideelt i en bred vifte af retter, hvor man normalt ville bruge ost, eksempelvis som pålæg i sandwiches, som smelteost på pizzaer og i pastaretter, som ostesauce på nachos, og meget, meget mere. Vegansk ost åbner tilmed døren for kulinarisk udforskning og kreativitet i køkkenet, for der går hurtigt sport i at udforske og eksperimentere med, hvilke typer af vegansk ost, der smelter bedst, får den flottest gyldne farve ved bagning, holder sin tekstur bedst ved tilberedning og flere lignende køkkeneksperimenter.Hvordan smager vegansk ost?
Det helt store spørgsmål for mange nysgerrige osteelskere er selvfølgelig, om vegansk ost smager ligesom traditionel mælkebaseret ost, og vores erfaring er, at der i den grad er tale om et holdningsspørgsmål, der deler vandene. Nogle vil hårdnakket påstå, at vegansk ost smager helt anderledes end almindelig ost, mens andre vil mene, at det med visse veganske ostevarianter ikke er til at smage forskel. De veganske ostemuligheder varierer lige så meget i konsistens, tekstur og smag som almindelig ost, så det er svært at give et endegyldigt svar på, hvordan de veganske oste smager sammenlignet med animalsk ost, men med forskellige aromaer, smagstilsætninger og krydderier, er det ikke helt forkert at sige, at vegansk ost i høj grad kan minde om almindelig ost.Vigtigst er alt er det dog, hvis du spørger os, at alle har lige – og rig – mulighed for at nyde et godt stykke ost på et rundstykke, en lækker fornemmelse af smeltet ost på en sprød pizza eller friskrevet ost ovenpå en klassisk pastaret, og med de mange muligheder for alternativer til traditionel ost, er det heldigvis ikke noget, som nogen længere skal undvære.
Efterlad en kommentar