Plantebaseret kost
Spis flere grøntsager og frugter. Det er en sætning de fleste af os, med høj sandsynlighed, ofte har hørt. Men at gå fra at spise mere broccoli til aftensmad, til udelukkende at spise en kost baseret på hele uforarbejdede planter, kan være en stor forandring.
Påvirker den plantebaserede kost din sundhed, og hvad må man egentlig spise hvis man udelukkende ønsker at leve på denne type kost? Er det nogle spørgsmål som du har, så læs med nedenfor, hvor du har mulighed for at blive meget klogere på emnet.
Hvad er plantebaseret kost?
En plantebaseret kost består delvis eller udelukkende af planter - frugt, grønt etc.
Faktisk kan denne type kost sagtens indeholde små mængder af forarbejdede fødevarer, uden at det har den store betydning for selve kosten. Det vil altså sige, at den ikke bygger på de fravalg som du gør, men nærmere de valg du træffer i forhold til din kost. En plantebaseret fokuserer hovedsageligt på hele planter, og arbejder ud fra det.
Er der forskel på plantebaseret og vegansk kost?
En vegansk kost er per definition plantebaseret, hvilket vil sige at kosten ikke består af animalske fødevarer som kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, mejeriprodukter og æg.
Til forskel kan en plantebaseret kost faktisk godt indeholde små mængder af animalske og/eller forarbejdede produkter, uden det ændrer det helt store. En vegansk kost indeholder ingen animalske produkter overhovedet.
Så alt efter hvordan du opbygger din kostplan, kan en plantebaseret kost faktisk også godt være vegansk, men den behøver ikke nødvendigvis at være det.
Eksempler på plantebaseret kost
Eksempler kan være:
- Frugt
- Grønt
- Nødder
- Kerner
- Frø
- Fuldkorn
- Bælgfrugter
Bælgfrugter kan være et utrolig godt alternativ til erstatning for protein i diverse retter. Bælgfrugter er eksempelvis linser, bønner og kikærter. Der findes mange forskellige slags af hver art, og kan derfor varieres ud fra hvilken ret de skal benyttes i. Bælgfrugter er både sunde, indeholder mange kostfibre, mineraler og vitaminer. Disse eksempler kan være omdrejningspunktet for en vegansk kost, men det er samtidigt utrolig vigtigt at huske på at bygge en varieret kostplan op, da det er et vigtigt aspekt af den plantebaseret kost.
Fordele
En udelukkende plantebaseret kost kan indeholde mange fordele. Det er en kost som indeholder mange vitaminer og mineraler, Alle dele af kosten er alle fødevarer, som indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, som er utrolig vigtigt for os, når vi skal holde os sunde og raske.
En fordel ved den plantebaseret kost er faktisk også den påvirkning det har på miljøet. Den kødfri kost kan have en stor påvirkning på miljøpåvirkningen, for eksempel både inden for udledning af drivhusgasser og reducering af forbrug af ferskvand. Det er jo derfor kun en kæmpe fordel, at den plantebaseret kost også er en klimavenlig kost.
Ulemper
En plantebaseret kost fokuserer ligeledes ofte på en kost ud fra planter i deres reneste form, det vil altså sige at det godt nogle gange kan være en udfordring, hvad der konkret kan tilføjes til kosten. Et vigtigt element i den plantebaseret kost, er også at tænke ind i variation. Bliver en kost for ensidig, kan det resultere i mangel på vigtige næringsstoffer for kroppen.
Dermed kan elementer af den veganske kost til tider være mere praktisk, da der i højere grad er mulighed for at tilføje elementer som eksempelvis kødalternativer og ostealternativer, som kan tilføre til en mere varieret kost.
Kan du styrke din sundhed med en plantebaseret kost?
Ifølge fødevarestyrelsen officielle kostråd skal vi spise flere grøntsager og frugter, da det både er godt for vores sundhed, og samtidigt også godt for klimaet. Så det er vel en selvfølge at plantebaseret kost er godt for vores sundhed, eller hvad?
Kosten kan have stor betydning, og skabe mindre risiko for sygdomme som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og diabetes, men et vigtig sundhedsfaktor er også at, ligger du pludselig din kost komplet om, kan du komme til at mangle nogle grundlæggende vitaminer og mineraler i din kost, og det er derfor - som tidligere nævnt - vigtigt, at huske at variere kosten, og kigge ind i eventuelle kosttilskud.
Mangler du inspiration til nye opskrifter, guider vi dig nedenfor til opskrifter, som kunne give dig inspiration til både morgen-, middags-, og aftensmaden.
Inspiration til plantebaserede opskrifter
Er plantebaseret kost et helt nyt term for dig, eller er din kost måske udelukkende vegansk, og du blot er nysgerrig om du får det mest optimale ud af din kost, håber jeg at du er blevet klogere og har opnået en større forståelse omkring hvordan du kan bygge din kostplan op.
Find inspiration både til morgen, middag og aften, med plantebaseret (og faktisk også veganske!) opskrifter her:
Grøn smoothie
Havregrød med mango
Tærte med kartoffelkant, rosmarin, svampe og gouda
FAQ
Hvad må man spise på en plantebaseret kost?
En plantebaseret kost kan godt være helt vegansk, men samtidigt også indeholde små mængder af forarbejdet mad, kød, fisk, æg, hvidt brød og sukker.
Disse plantebaserede fødevarer grupper er gode at gå efter:
- Frugt
- Grøntsager
- Nødder
- Kerner
- Frø
- Fuldkorn
- Bælgfrugter
Er det sundere at spise plantebaseret?
En plantebaseret kost er som udgangspunkt sund. Du opnår mange vigtige vitaminer og mineraler gennem den plantebaseret kost, men det er samtidigt vigtigt at huske, at spise varieret, ellers kan det have konsekvens for kroppen som vil mangle vigtige næringsstoffer.
Er havregryn plantebaseret?
Ja, havregryn er plantebaseret. Havregryn hører under kategorien fuldkorn, og er derfor plantebaseret.
Er plantebaseret det samme som vegansk?
En plantebaseret kost og en vegansk kost har mange ligheder. En vegansk kost defineres som en kost, som udelukker alle former for animalske produkter, herunder kød, fisk, fjerkræ etc. En plantebaseret kost defineres som en kost der hel eller delvis består af uforarbejde planter, som frugt, grøntsager, nødder, kerner, frø, fuldkorn og bælgfrugter. Plantebaseret og vegansk kost er altså ikke helt det samme, men kan potentielt bestå af samme kost elementer, hvis det er tilpasset derefter.
Efterlad en kommentar