B12 mangel | Får du nok B12? | Find svaret hos Greenos
B12 mangel er udpræget blandt danskere - Får du nok B12?

B12 mangel er udpræget blandt danskere - Får du nok B12?

Hvad er B12 godt for?

Vitamin B12 hjælper med at holde nerve og blodceller sunde. Konsekvenserne ved ikke at få nok er ekstremt alvorlige. Mennesker, der ikke får nok B12, kan lide af svaghed, hjertebanken, åndenød, bleg hud, diarré, hårtab og mentale tilstande.

I sjældne tilfælde kan mangel på vitamin B12 endda forårsage død. De fleste veganer får nok B12 til at overleve, men er man ikke opmærksom på at få den rette mængde B12 vil man med tiden opleve en mangel. For at opretholde optimal sundhed er det meget vigtigt, at du sørger for at få nok i din dagligdag.

Mennesker får vitamin B12 fra den mad, de spiser og som tilskud. Uanset om du er veganer, vegetar eller kødspiser, er det ekstremt vigtigt, at du overvåger dit vitamin B12-indtag og tager kosttilskud, hvis du ikke får nok. Det anslås, at ca. en tredjedel af befolkningen ikke opnår den anbefalede daglige dosis af vitamin B12.

Hvad er B12?

Vitamin B12 er et vandopløseligt vitamin, også kendt som cobalamin. Det er involveret i metabolismen af ​​hver enkelt celle i menneskekroppen, og det er afgørende for optimal sundhed.

Mennesker har kun brug for omkring 3 mcg vitamin B12 om dagen, men konsekvenserne af B12-mangel kan være dødelige, så det er vigtigt, at du sørger for, at du får så meget som du har brug for.

Det er usandsynligt, at en plantebaseret kost alene vil give dig en tilstrækkelig mængde vitamin B12. Du skal derfor sørge for, at du spiser og drikker produkter, der er blevet beriget med vitaminet eller tager særlige B12 kosttilskud for at undgå mangel.

SE VORES UDVALG AF B12 TILSKUD HER

Symptomer på B12 mangel?

Symptomer på B12 mangel, kan du opleve ved at du har følgende symptomer.

 - Svaghed

- Træthed

- Uklarhed

- Diarré

- Hårtab

- Stakåndet

- Hjertebanken

- Forstoppelse

- Manglende appetit

- Følelsesløshed

- Svaghed i musklerne

- Problemer med at gå

- Forstoppelse

- Syns tab

- Hukommelsestab

- Depression

- Adfærdsmæssige ændring

Kontakt altid din læge hvis du mistænker dig selv for at mangle B12

 

B12-mangel kan have alvorlige konsekvenser

Vitamin B12-mangel kan være ekstremt alvorlig. Ældre mennesker er særlig sårbare over for B12-mangel.

Du kan finde ud af, om du har B12-mangel gennem en blodprøve hos din læge. Hvis du er i underskud, er det vigtigt at du øger din daglige dosis af B12 med det samme, så dine celler og nerver ikke tager skade.

En overdosis af vitamin B12 har ingen konsekvenser, så du bør ikke bekymre dig om at komme til at tage for meget, da det ekstra udskilles i din urin. Hvis du er bekymret for et manglende vitamin B12-indtag, skal du begynde at tage kosttilskud med det samme og evt. bestille tid hos din læge til nærmere tjek.

Hvor findes B12 vitamin?

Vitamin B12 er et vandopløseligt vitamin, der findes naturligt i nogle fødevarer og tilsættes som et supplement til andre såsom nogle varianter af plantebaseret ost, samt gærflager. SE VORES UDVALG AF VITAMIN B12, SAMT BERIGERET B12 FØDEVARER HER.

Det findes i bakterier fundet i jorden og i dyrs tarm. Fordi kødspiser spiser kødet af dyr, der producerer B12 i deres tarm, optager de oftest mere B12 end vegetarer og veganer gør. Fordi man spiser kød betyder det dog ikke, at man ikke kan have B12 mangel. Både veganske og ikke-veganske personer kan lide af B12-mangel.

National Health and Nutrition Examination Survey vurderer, at 3,2 procent af de voksne over 50 har et alvorligt lavt B12 niveau, og 20 procent har et delvist B12 mangel.

Vitamin B12 mangel er ikke et vegansk problem, det er et menneskeligt problem.

Mennesker producerer vitamin B12 i deres tarm, men processen sker for langt gennem vores system for at kunne blive absorberet af vores blod, og det udskilles i stedet fra vores kroppe.

Vilde dyr med veganske kostvaner har tendens til ikke at være vitamin B12 mangelfulde, fordi de ved et uheld spiser jord og ekskrementer, noget os mennesker af naturlige årsager ikke gør.

Hvorfor får veganer ikke B12?

Intensive landbrug har ødelagt jordkvaliteten, og vores grøntsager er over renset, fordi vi ikke ønsker at spise animalske fæces eller pesticider.

Det betyder, at B12 vi plejede at få naturligt fra planter, ikke længere er tilgængelige for os, og specielt på en plantebaseret kost skal man supplere for at sikre det rette indtag.

 

Daglige kilder til B12:

Plantebaserede drikke med tilsat B12

Nogle soja produkter

Plantebaserede oste med tilsat B12

Gærflager tilsat B12

B12 kosttilskud

 

B12 kosttilskud til veganere.

Hvis du er veganer, bør du tage vitamin B12 kosttilskud. Du kan købe veganske vitamin B12 kosttilskud her på www.greenos.dk

Konsekvenserne af vitamin B12 mangel er ekstremt alvorlige, så det er virkelig vigtigt, at du sørger for at få nok B12 i din kost. Det er heldigvis meget nemt i hverdagen ved blot at tage sit B12 kosttilskud.

Hvad er det normale tal for B12?

Mængden af B12 vitamin varierer meget fra person til person, men ifølge sundhed.dk bør voksne skulle have mellem 00 - 600 pmol/L, mens et barn vil variere alt efter deres alder. 

En oversigt fra sundhed.dk

Voksne over 18 år: 200 - 600 pmol/L

Børn fra 1 til 9 år: 209-1190 pmol/L

Børn fra 9 til 14 år: 186-830 pmol/L

Unge fra 14 til 17 år: 180-655 pmol/L

Unge fra 17 til 19 år: 150-598 pmol/L

The Vegan Society anbefaler at tage følgende tilskud for at sikre, at du får nok vitamin B12:

- Spis fødevarer med tilsat B12 to eller tre gange om dagen for at få mindst tre mikrogram B12 om dagen.

- Tag et B12-tilskud daglig med mindst ti mikrogram

- Tag et ugentligt B12 supplement, der giver mindst 2.000 mikrogram

Du skal ikke bekymre dig om at komme til at tage for meget B12. Hvis du gør det, vil din krop adskille det overskydende ud i din urin. 

Jeg har hørt,  at jeg kan få vitamin B12 fra spirulina / nori / byg græs / rå fødevarer.

Det er ikke sandt. Plantebaserede kilder til vitamin B12 har gentagne gange vist sig at være utilstrækkelige gennem videnskabelig forskning, og det er farligt at stole på andre påstande.

Den eneste pålidelige måde at få B12 på som veganer er at tage kosttilskud eller spise mad, der er beriget med vitaminet.

Hvis du er gravid eller ammer, er det utrolig vigtigt, at du ikke stoler på din plantebaserede kost alene for at få din anbefalede daglig dosering af vitamin B12. Det kan skade dit barn hvis du i underskud. Så her er det yderst vigtigt at være på den sikre side.

Det er ikke kun vigtigt med vitaminer, men også at drikke nok væske. Du kan eksempelvis læse om udviklingen indenfor væskebalance indenfor sport her. 

Du kan ikke overdosere vitamin B12, så det er altid værd at tage et supplement for at sikre, at du får nok.

Se alle vores B12 kosttilskud her

Kontakt altid din læge for at søge lægefaglig råd, hvis du generelt er tvivl om B12 vitaminet, eller du mistænker at du har et vitamin B12 mangel.

Alternativt, hvis du bare ønsker at få emnet belyst fra en anden side, så kan du tjekke dette blogindlæg.

Forrige indlæg Fremgang: Nuanceret syn på vegansk kost til børn under 2 år. fra Sundhedsstyrelsen.

Efterlad en kommentar

Kommentar bliver gennemgået til godkendelse

* Skal udfyldes

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 kr
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods