Fakta om madspild!
Hver dag bliver der smidt betydelige mængder mad ud i de danske husholdninger, udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist - det har i stor grad miljø- og klimamæssige konsekvenser.
- Danske forbrugere har madspild på 247 000 tons årligt (tal fra 2021). Det svar til 30 % (37% i 2018) af det samlede madspild gennem hele fødevarekæden.
- Den største del af madspild er brød, bageriprodukter, frugt og grønsager (målt i tons).
- Der ligger flest kroner i madspild af fersk kød pr. kg (målt økonomisk).
- De fødevarekategorier, hvor der er størst madspild (fx brød), har ikke nødvendigvis den største effekt i forhold til miljøet. Fx giver reduktion af madspild af brød hos forbrugere kun en besparelse på 13,51 DKK/kg og 0,55 kg C02/kg. Mens reduktion af madspild af kød hos forbrugere giver en besparelse på 39,20 DKK/kg og 7,77 kg CO2/ kg.
- Der spares forholdsvis meget klimabelastning ved en indsats overfor madspild i produktgrupperne kød, fisk og mejeriprodukter (pga. en høj CO2 byrde).
Det er noget, alle kan være med til at undgå:
- Planlæg dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov for.
- Bliv bedre til at bruge rester i nye retter.
- Opbevar maden ved den rigtige temperatur.
- Køl madrester (der skal gemmes) hurtigt ned, eller frys dem evt. i små pakker.
- Være opmærksom på forskel mellem "bedst før" og "sidste anvendelsesdato".
- Mad med beskadiget emballage (bulede dåser, beskadiget yder emballage) kan også bruges.
- Sortere i frugt og grønt hvis der er mug eller stødmærker.
Madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde i husholdningerne. Det handler også om spildet i hele kæden, dvs. under dyrkning og produktion, transport, håndtering, indpakning og detailsalg- mest på grund af dårlig håndtering, opbevaring og urimelig krav til varernes friskhed og hyldeliv.
Hvis du har brug for yderligere inspiration til at belaste miljøet mindre, i forbindelse med måltider, kan du læse 5 råd til et miljørigtigt mad arrangement og på den måde mindske din påvirkning på miljøet.
Uforudsigelig efterspørgsel er også en stor del af madspild i detailhandel (96 000t – 11.7% (tal fra 2021)).
Sådan kan detailvirksomheden undgå madspild:
- Afskaffelse af mængderabatter
- Salg af grønsager efter vægt
- Systematisk nedmærkning af varer med kort holdbarhed
- Efteruddannelse af butikspersonale om hvor der sker madspild og hvilke opmærksomhedspunkter der er de vigtigste
- Tjek grønt temperaturen
-
Salg af vare efter ’bedst før’ dato (med korrekt dato markedsføring).
Hvad gør vi hos GreenOS?
Hos GreenOS forsøger vi at mindske madspild og derfor laver vi en særlig god pris på vores varer, der er ved at nå deres "bedst før" dato.
Vi opkøber også indimellem produkter fra vores producenter der er tæt på at udløbe, i håb om at VI vil kunne nå at gøre brug af produkterne, og det håber vi at i vil hjælpe os med - i kampen om at undgå madspild
Derudover bruger vi også store ressourcer på forecast af vores fremtidig salg, vurderet på hvert enkelt variant for at undgå fejl indkøb, som kan resulterer i varer som ikke når at blive solgt inden udløb.
Vi er så stolte over at med tiltag som vores "Stop Madspild" kategori og den store støtte fra vores kunder, har vi formået at mindske vores madspild kraftigt!
Faktisk så meget at vi lige nu har en spildprocent på under 0,4% - hvilket er fantastisk og langt under normalen i fødevarebranchen!
Se vores "Stop Madspild" kategori lige her hvor du kan gøre en god handel
- for dig og for miljøet!
Efterlad en kommentar